Από τη στιγμή που η τρόικα επέβαλε στην Ελλάδα, τη κυβέρνηση του δοτού πρωθυπουργού κ. Παπαδήμου, με τον "ειδικό σκοπό" να κυρώσει τη δανειακή σύμβαση, μας "εξηγούν" τώρα, τις απαιτήσεις τους από τον ελληνικό λαό.
Η "εξήγηση" αυτή γίνεται σε πολλά επίπεδα:
Πρώτα απ' όλα δίνεται η γενική "γραμμή", που ντύνεται με το κύρος, κάποιου ξένου μέσου "εγνωσμένης" σοβαρότητας. Σήμερα χρησιμοποιήθηκε το πρακτορείο Bloomberg. Να τα αξιώματα που αραδιάζει:
Η "εξήγηση" αυτή γίνεται σε πολλά επίπεδα:
Πρώτα απ' όλα δίνεται η γενική "γραμμή", που ντύνεται με το κύρος, κάποιου ξένου μέσου "εγνωσμένης" σοβαρότητας. Σήμερα χρησιμοποιήθηκε το πρακτορείο Bloomberg. Να τα αξιώματα που αραδιάζει:
- Η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ δεν είναι σκόπιμη, "όχι μόνο επειδή το άμεσο κόστος της εξόδου θα είναι τεράστιο", αλλά και πως "η επανάκτηση του ελέγχου της νομισματικής πολιτικής - εννοεί από την Ελλάδα - θα μπορούσε να δημιουργήσει τόσα προβλήματα με όσα θα λύσει"! (Εννοεί για τους δανειστές - πελάτες και χρηματοδότες του).
- Η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας, έχει πέσει και αναφέρεται "ενδεικτικά"ότι το κόστος εργασίας στην Ελλάδα έχει αυξηθεί πολύ πιο γρήγορα τα τελευταία χρόνια από ότι στη Γερμανία και τον υπόλοιπο πυρήνα του ευρώ, καθιστώντας τις εξαγωγές της χώρας ακριβές και τις εισαγωγές φθηνές. Το αποτέλεσμα είναι χρόνια εμπορικά ελλείμματα, τα οποία πρέπει να χρηματοδοτηθούν μέσω δανεισμού.
- " Εάν η Ελλάδα είχε τη δυνατότητα υποτίμησης της δραχμής θα μπορούσε να μειώσει την τιμή των εξαγωγών της και να αυξήσει την τιμή των εισαγωγών της, με αυτόν τον τρόπο. Επειδή αυτό δεν συμβαίνει (λόγω του αξιώματος 1), πρέπει να αποκατασταθεί η ανταγωνιστικότητα πιο βάναυσα: Με την περικοπή των μισθών, η οποία με τη σειρά της απαιτεί επίμονα υψηλό ποσοστό ανεργίας για την καταστολή της διαπραγματευτική δύναμης των εργαζομένων".Bloomberg: "βάναυση" ανάκτηση της ανταγωνιστικότητας
Πολύ απλή συνταγή: Δεν επιτρέπεται στην Ελλάδα έλεγχος της νομισματικής της πολιτικής -αυτό είναι και το κυριότερο σημείο της δανειακής σύμβασης κ. Σαμαρά. Αφού λοιπόν έχει χαμηλή ανταγωνιστικότητα και ελλείμματα, και εφόσον της απαγορεύεται η επιστροφή σε εθνικό νόμισμα, μια είναι η λύση για να είναι βιώσιμη: "εσωτερική υποτίμηση" - πάντα τους άρεσε να ωραιοποιούν τα πράγματα με περίτεχνες φράσεις - που σημαίνει τσάκισμα μισθών, ανεργία - και αυτό πρώτη φορά το ομολογούν - όχι μόνο λόγω ύφεσης, αλλά για το τσάκισμα του συνδικαλισμού!
Αυτή τη γενική πολιτική, έρχονται τώρα διάφορα "παπαγαλάκια" - όπως συνηθίσαμε κατ'ευφημισμό να τα λέμε - να εξειδικεύσουν τη "γραμμή"στους "ιθαγενείς":
Αυτή τη γενική πολιτική, έρχονται τώρα διάφορα "παπαγαλάκια" - όπως συνηθίσαμε κατ'ευφημισμό να τα λέμε - να εξειδικεύσουν τη "γραμμή"στους "ιθαγενείς":
- Ο κ. Πάσχος Μανδραβέλης, επικαλούμενος τον διευθύνοντα οικονομολόγο της Ντόιτσε Μπάνκ - που φύσει και θέσει έχει ταυτίσει τα συμφέροντά του με αυτά του ελληνικού λαού, όπως ο ίδιος ο κ. Πάσχος άλλωστε - αναφέρει ότι "η έξοδος μιας χώρας, όπως η Ελλάδα από τη ζώνη του ευρώ δεν θα πρέπει να θεωρείται ταμπού". Κινδυνεύουμε δηλαδή να μας διώξουν; Και τι πρέπει να κάνουμε; Μα είναι απλό: "Υπάρχει ο κίνδυνος, από τις εκλογές του 2012 να προκύψει στην Ελλάδα μια κυβέρνηση που δεν θα θέλει ή δεν θα μπορεί να προχωρήσει στο πρόγραμμα περικοπών. Σε αυτή την περίπτωση τα προγράμματα βοήθειας θα ανασταλούν και οι Έλληνες θα πρέπει να τυπώσουν το δικό τους νόμισμα για να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους". Τι πρέπει να κάνουμε λοιπόν για να μείνουμε στο πολυπόθητο ευρώ μας; Μα να μας πει η ΝΔ -εφόσον προαλείφεται ως νικητής στις εκλογές - "ποια μέτρα πρέπει να περάσουν για να εξασφαλιστεί το μέλλον της χώρας, και μετά κάνουμε όσες εκλογές θέλουμε"! Πάσχος Μανδραβέλης: Διεκδικώντας ηγετικό μερίδιο στην καταστροφή
- Ο κ. Προτοσάλτε, δεν θα μπορούσε να λείψει. Αυτός έχει μια άλλη ματιά στο όλο πρόβλημα. Ασχολείται με τη λεγόμενη "συμμορία της δραχμής", και λέει: "Η συμμορία της δραχμής και η μπίζνα του αιώνα, όπως γράφει τις τελευταίες Κυριακές στην Καθημερινή ο Κώστας Καλλίτσης, είναι παρούσα και όπως δείχνουν τα πράγματα, το πρώτο τρίμηνο του 2012 θα μετέλθει όλων των μέσων για να φέρει την κοινωνία μας στην κόλαση… Οι συμμορίτες απλώς θα αγοράζουν την Ελλάδα με τα δραχμοποιημένα ευρώ τους που έχουν εξαγάγει αντί να πληρώσουν φόρους και άλλες εισφορές. Θα πιαστούμε κορόιδα τους;" Θα μας πάρουν τα σπίτια λοιπόν οι "συμμορίτες" (μήπως είναι "κομμουνιστοσυμμορίτες";) ενώ τώρα είναι εγγυημένα απολύτως. Φυσικά ο κ. Προτοσάλτε, ούτε καν μπορεί να φανταστεί, πως είναι ποτέ δυνατόν στην Ελλάδα, αφού ανακτηθεί η νομισματική κυριαρχία και εθνικοποιηθούν οι τράπεζες,να ελεγχθούν οι εισαγωγές συναλλάγματος! Ο Προτοσάλτε και η "συμμορία της δραχμής" σε ορειβατική έκδοση.
- Και ερχόμαστε στον κ. Προβόπουλο! Ο κύριος αυτός, επί τόσα χρόνια εκτέλεσε τόσο άψογα τα καθήκοντά του σαν πρόεδρος της Τράπεζας της Ελλάδας, και διέβλεψε με εξαιρετικά μεγάλη οξυδέρκεια τα προβλήματα που αντιμετωπίζαμε! Έρχεται τώρα να εκλαϊκεύσει τη "γραμμή"του Bloomberg λέγοντας ότι:"θα πρέπει να βοηθήσουμε να κατανοήσει ο απλός άνθρωπος, που δεν είναι ειδήμων, ότι τυχόν επιστροφή στη δραχμή θα ισοδυναμούσε, τα πρώτα τουλάχιστον χρόνια, με αληθινή κόλαση." Φυσικά δεν λείπει και η κινδυνολογία: "Δεδομένου ότι η χώρα μας στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στις εισαγωγές, για την πραγματοποίηση των οποίων θα απαιτείται, βεβαίως, συνάλλαγμα και όχι δραχμές, θα παρουσιαστούν σημαντικές ελλείψεις. Ελλείψεις π.χ. σε καύσιμα, σε πρώτες ύλες, ακόμη και σε αγροτικά προϊόντα, διότι εξαιτίας της αδύναμης ανταγωνιστικότητας της χώρας, ακόμη και τα τρόφιμα είναι σε μεγάλο βαθμό εισαγόμενα. Θα υπάρξουν, επομένως, σοβαρές ελλείψεις σε αρκετά βασικά είδη." Χρησιμοποιεί και ένα ακόμη κινδυνολογικό επιχείρημα: δεν πιστεύω ότι οι Ελληνες θα ήθελαν να βιώσουμε ένα τέτοιο εφιαλτικό σενάριο, που θα εγκυμονούσε επιπλέον και τεράστιους κινδύνους για την εξωτερική ασφάλεια και τη θέση της χώρας μας. Δηλαδή αν φύγουμε από της ευρωζώνη θα μας καταστρέψουν οι γείτονές μας, ενώ τώρα είμαστε προστατευμένοι! Συγχωρέστε μας κ. Προβόπουλε αν είμαστε ανιστόρητοι, αλλά εμείς ξέρουμε δύο μεγάλες καταστροφές της σύγχρονης ιστορίας μας - μέχρι τη σημερινή - την μικρασιατική καταστροφή του 1922 και την τραγωδία της Κύπρου του 1974. Τυχαίο είναι μήπως ότι τις πάθαμε και τις δύο, μέσα σε "ένδοξες" συμμαχίες;Μήπως είμασταν με την Αντάντ το 22; Μήπως είμασταν στο ΝΑΤΟ το 1974; Και κλείνει ο κ. Προβόπουλος: "Είμαι βέβαιος ότι οι πολίτες αυτής της χώρας δεν θα επιτρέψουν την επιστροφή στο μακρινό παρελθόν. Θα συστρατευθούν στον εθνικό αγώνα να γυρίσουμε το ταχύτερο δυνατόν σε τροχιά οικονομικής και κοινωνικής προόδου, εντός της Ζώνης του Ευρώ", Ο κ. Προβόπουλος και η "κόλαση της δραχμής"
- Θα μπορούσε να λείψει από την παρέα ο κ. Καψής; Αυτός μιλάει πολύ συγκρατημένα: «Το επόμενο τρίμηνο θα κριθούν όλα», επεσήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό «Σκάι» και τόνισε ότι θα πρέπει να υπογραφεί οπωσδήποτε η νέα δανειακή σύμβαση, για να μην οδηγηθούμε εκτός αγορών. Ανέφερε επίσης ότι υπάρχουν πολλές επιχειρηματικές και πολιτικές δυνάμεις που θέλουν την επιστροφή στη δραχμή και σημείωσε ότι ο κίνδυνος εξόδου της χώρας από το ευρώ δεν έχει ξεπεραστεί. Ο Καψής το κρίσιμο τρίμηνο και οι αγορές
- Μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις ότι η παραμονή στο ευρώ είναι το διακύβευμα για το επόμενο τρίμηνο έστειλε η υπουργός Παιδείας Αννα Διαμαντοπούλου την Τρίτη. Η κ. Διαμαντοπούλου και το διακύβευμα
- Και τέλος ο κ. Ράπανος, ο πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας: Είτε θα μείνουμε στο ευρώ μειώνοντας το επίπεδο διαβίωσης όλοι μας, είτε θα αποχωρήσουμε από το ευρώ γυρνώντας δεκαετίες πίσω", τόνισε στην κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας. Ράπανος.
Η κόλαση όμως δυστυχώς είναι εδώ: Ακόμα και τα "μαγειρέματα" του κ. Γεωργίου δεν μπορούν να την κρύψουν:
- Για δέστε εδὠ για την φτώχεια: 2.204.800 συμπολίτες μας ήδη πληρώνουν την "εσωτερική υποτίμηση". Αντιμέτωπο με τη φτώχεια το 20,1 % των ελλήνων.
- Δέστε και τα στοιχεία για την ανεργία που πώς το είπαμε; Α, ναι "πρέπει - λένε - το ποσοστό της να μείνει επίμονα ψηλό για να καταστολή της διαπραγματευτικής δύναμης των εργαζομένων", και έτσι να δεχθούν την "εσωτερική υποτίμηση"! ΕΛΣΤΑΤ :17,7 % το ποσοστό της ανεργίας
Μήπως αδέλφια, ήρθε η ώρα να τους στείλουμε στην δικιά τους κόλαση;
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου