Σάββατο 21 Ιανουαρίου 2012

(Ξένη δημοσίευση) Bloomberg: Για να κρατήσει η Ελλάδα σταθερό το χρέος, πρέπει να περικόπτει κάθε χρόνο τα δύο τρίτα των δαπανών της για κοινωνικά προγράμματα!

Διαβάζουμε μια ακόμη γνώμη του πρακτορείου Bloomberg.
Τονίζουμε για μια ακόμη φορά, ότι τα διεθνή πρακτορεία οικονομικών αναλύσεων και συμβουλών σε "επενδυτές" όπως είναι και το Bloomberg, για το μόνο πράγμα που ενδιαφέρονται είναι το κέρδος, αυτών στους οποίους απευθύνεται. Από την άλλη μεριά, είναι καλό να παρακολουθούμε τι λένε για μας, διότι προετοιμάζουν το έδαφος, για την μελλοντική μας αντιμετώπιση!
Τι μας λέει λοιπόν το Bloomberg; Αυτό που τονίζει είναι ότι στις επόμενες εβδομάδες, θα σκάσει η φούσκα της εθελοντικής ανταλλαγής ομολόγων (PSI), ακόμα και αν αυτό επιτευχθεί τώρα, διότι απλούστατα η Ελλάδα δεν θα είναι σε θέση να πληρώσει τα χρέη της!

Το Bloomberg παίρνει στους υπολογισμούς του, σαν βάση, ότι το καθαρό δημόσιο χρέος της Ελλάδας είναι 338 δις ευρώ, ότι 200 δις από αυτά κατέχονται από ιδιώτες δανειστές και τα υπόλοιπα από την ΕΚΤ και το ΔΝΤ, και ότι ακόμα και αν πετύχει το PSI 100%, το χρέος της χώρας μας θα μειωθεί κατά 100 δις ευρώ. Ουσιαστικά παίρνει σαν βάση, τα στοιχεία του Βενιζέλου, τα οποία όμως δεν ξέρουμε αν ισχύουν. Αλλά έστω και έτσι. Δηλαδή, ας πάρουμε σαν δεδομένα μας τα στοιχεία του Bloomberg. Εφόσον το κομμάτι του χρέους που κατέχει η ΕΚΤ και το ΔΝΤ, δεν συμμετέχει στο κούρεμα, και αν μειωθεί το υπόλοιπο χρέος 100 δις, θα μείνει πάλι ένα χρέος 238 δις ευρώ (χωρίς να συνυπολογίζονται τα 130 δις που θα πάρουμε σαν επιπλέον δάνειο).
Όπως γράφει λοιπόν το άρθρο του πρακτορείου: "Αυτό δεν είναι αρκετό. Φερεγγυότητα  (δηλαδή βιωσιμότητα του χρέους) οποιασδήποτε χώρας είναι συνάρτηση του φορτίου του χρέους της, του κόστος τόκων, του ρυθμού  ανάπτυξης και της δημοσιονομικής πολιτικής. Σε περίπτωση που στην Ελλάδα, αν υποθέσουμε ένα επιτόκιο 4 τοις εκατό (το ποσοστό αυτό μπορεί να βγει από τις συνομιλίες του χρέους) επί των υπολοίπων € 238 δισεκατομμύριων του χρέους, και με τις προβλέψεις του ΔΝΤ για την οικονομική ανάπτυξη, η κυβέρνηση θα πρέπει να εκτελέσει προϋπολογισμούς  με πρωτογενή πλεονάσματα (χωρίς να υπολογίζονται οι πληρωμές των τόκων) του 3,2 τοις εκατό του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος επ 'αόριστον μόνο για να κρατήσει σταθερό το χρέος"!

Και συνεχίζει τους υπολογισμούς του το Bloomberg: για να το πετύχει αυτό η Ελλάδα, τι δηλαδή, να κρατήσει σταθερό το χρέος, χωρίς όμως να υπολογίζεται η επιβάρυνση από τους τόκους (!)  θα πρέπει να περικόπτει το έλλειμμα κάθε χρόνο γύρω στα 10 δις, κάτι "που ισοδυναμεί με περίπου τα δύο τρίτα των της δαπανών για κοινωνικά προγράμματα!"

Όπως καταλαβαίνετε, αυτό είναι αδύνατον. Όσο και να μας στύψουν, δεν βγαίνει ο λογαριασμός! Ακόμα και με τα δικά τους στοιχεία.

Από εκεί και πέρα το πρακτορείο συμβουλεύει την κ. Μέρκελ και τον κ. Σαρκοζί πώς να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα, αλλά αυτό δεν αφορά εμάς! Δείτε εδώ, όλο το άρθρο του Bloomberg.

Αυτό που αφορά εμάς, είναι ότι το πολιτικό σύστημα με εκφραστές τους Παπαδήμο- -ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΛΑΟΣ, μας οδηγεί συνειδητά σε μια παγίδα, όπου όχι μόνο δεν πρόκειται να λυθεί το πρόβλημα του χρέους, αλλά ίσα -ίσα θα βάλει την βούλα της επίσημης χρεοκοπίας της χώρας, όπου θα έχουμε παραχωρήσει στο αγγλικό δίκαιο τα νέα ομόλογα που θα μας εκδώσουν, και όπου θα έχουμε χάσει στη κυριολεξία κάθε δυνατότητα αυθύπαρκτης ύπαρξης σαν χώρα!

Και φυσικά, όλα αυτά θα γίνουν με την πιο βάρβαρη "εσωτερική υποτίμηση"του λαού που έχει γίνει ποτέ στην ιστορία, με την πιο βάρβαρη αντιδημοκρατική επιτροπή, όπου θα χάσουμε και τα τελευταία ίχνη της δημοκρατίας σε τούτη τη χώρα!

Θα τους αφήσουμε;




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου